Skötsel och tips!

Här kommer lite skötselråd och tips att få julgranen att leva längre.

Lite historik och övrigt om julgranen:

Traditionen med julgran är snart 300 år gammal i Sverige. Riktigt populär blev julgranen i svenska hem vid sekelskiftet 1900 och i dag pryder 3 av 4,5 miljoner svenska hushåll sina hem med en julgran.

Av de tre miljoner granar som säljs per år så är minst 80 procent den vanliga svenska granen som vi ser mest av i skogen. Kungsgranen är en populär sort i städerna och en uppstickare på senare år är faktiskt tallen som också får bli ”julgran”, säger hon

Hela 83 procent av den svenska skogen täcks av barrskog och gran som utgör ungefär 40 procent av virkesvolymen.

En julgran tappar mellan 2 000 och 50 000 barr så det kan bli en del att sopa upp över en jul.

En ekologisk gran som fått växa fritt och utan bekämpningsmedel blir den bästa sortens julgran.

Över 10 000 småkryp bor i julgranen. Hoppstjärtar, kvalster, skalbaggar och spindlar är bara några av de 50 sorter som flyttar in till jul.

Svensk gran, ”rödgran”, heter Picea abies. Kungsgran, också känd som Nordmannsgran heter Abies nordmanniana.

En gran kan ha upp till åtta barromgångar. De äldsta barren kan lossna året om, vilket är helt normalt. Besikta granen och känn på barren närmast skottens toppar, det är årets barromgång och de ska sitta fast – lossnar de lätt är granen redan torr – sitter de fast är granen färsk.

Skötselråd för din julgran:

  • Såga av ett par centimeter av stammen om den inte är sågad samma och eller gör ett snitt långt ner på stammen så får granen bättre förmåga att ta upp vatten. Det är mellan bark och ved som vattnet sugs upp och det är därför viktigt att inte skapa en spets längst ner utan att såga rakt. Tänk på att göra den nya snittytan så jämn som möjligt. Då får granen en stor yta som kan ta upp vatten.
    De som köper en nordmannsgran (kungsgran) får ofta ett problem. De är ju odlade under optimala förhållanden och är ofta mycket tjocka i rotändan (elefantfot). Våra standard-julgransfötter kan vara för trånga för dessa, vilket innebär att man tvingas ”snickra” lite på rotändan för att få ner den i foten. Ta inte mer än absolut nödvändigt. Om man tar för djupt kommer man in i vattenledningsbanorna och riskerar att få in luft i stammen, vilket stoppar vattentransporten.

  • När du kommer hem med granen ska du inte ta in den i värmen direkt.

  • Ställ den i en hink med vatten på en sval plats som tex farstun, garaget eller trappuppgången så att den successivt får anpassa sig från kyla till värme.

  • Slå inte rotändan mot golvet, då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist.

  • Vatten är viktigast! Julgranar är törstiga. Ge den mycket vatten (en Kungsgran kan dricka upp till fem liter vatten första dygnet) räkna med att vattna granen tre gånger om dagen i början. Välj en julgransfot som rymmer mycket vatten så behöver du inte vattna lika ofta.
    Bara vanligt vatten är det bästa, inga gödningsmedel, magnecyl eller sockerbitar behövs.
    En gran får aldrig vara utan vatten.

  • Undvik att placera granen nära en värmekälla som exempelvis en kamin, element eller i närheten av en dörr som öppnas och stängs frekvent då kan den torka ut fortare.

  • Skaka av döda barr innan granen placeras i julgransfoten, försök att inte avlägsna så mycket bark från rotändan.

  • Spraya gärna grenarna med vatten då och då hjälper till att hålla barren fuktiga och hindrar dem från att falla av. Du kan också överväga att använda en barrskyddspray, som säljs i många blomsteraffärer och trädgårdscenter.

  • Ju färskare gran du köper desto bättre förutsättningar får du för en barrfri jul. Om du drar med handen över grenarna ska barren kännas spänstiga och sitta kvar. Kika även in mot stammen så att inte barren har börjat gulna.

  • Vill du slippa en gran som barrar ska du välja Kungsgranen. Den är inte känslig för uttorkning och är därför mycket tåligare än andra gransorter. När den blir gammal och vissnar, så vissnar den med barren på.

  • När du tar in en klassisk julgran (gäller ej kungsgran), så avger den etylengas. Krukväxter och snittblommor kan vara mycket känsliga för denna gas. Vilket kan medföra att blommorna vissnar tvärt och går över i vissnestadiet. Undvik därför att ställa granen direkt intill andra växter.  Även frukt kan galoppera iväg i mognaden och börja ruttna.
    Om du hugger själv är det bra att lämna granen ute ett par dagar innan den plockas in i stugan.
    Turligt nog så är flera av våra vanliga julblommor rätt okänsliga för etylengasattacken från julgranen. Lökväxter, cyklamen, primula och azalea berörs inte nämnvärt.

Följer du dessa råd kommer din fina julgran att hålla sig länge.